25 Окт 2017


КАНОН ПРЕСВЯТЕЙ БОГОРОДИЦЕ ПРЕД ЕЯ ИКОНОЙ ИВЕРСКАЯ



Тропарь, глас 1-й


Дерзость ненавидящих образ Господень и держава нечестивых безбожно в Никею прииде, и посланнии безчеловечно вдовицу, благочестно чтущую икону Богоматери, истязуют, но тая нощию с сыном икону в море пусти, вопиющи: слава Тебе, Чистая, яко непроходимое море плещи своя подаде, слава правошествию Твоему, Едина Нетленная.


КАНОН, глас 8-й



Песнь 1


Ирмос: Колесницегонителя фараоня погрузи, чудотворяй иногда Моисейский жезл, крестообразно поразив и разделив море, Израиля же беглеца, пешеходца спасе, песнь Богови воспевающа.

Припев: Пресвятая Богородице, спаси нас.

От скверных устен хваление приими, Всенепорочная, якоже прежде Сын Твой, Бог же мой и Господь, прият две лепты вдовицы, и разрешение прегрешений моих подаждь, яко да по долгу величаю Тя.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ангельское пение подобаше Тебе, Матери Божией, Творца бо сих родила еси странно. Но и от нас приими, Владычице, смиренныя сия молитвы, да поем Господеви: славно прославися в нашей немощи.

Слава: Огустеша воды, огустеша и волны посреде моря, носящя Твою, Богомати, икону. Утверди и мое подвигшееся сердце на камени заповедей Христовых.

И ныне: Помощница и Покровительница была еси, Дево, обители Иверския, воев Амиры с корабли их в мори погрузивши, но потопи в пучине милосердия Сына Твоего вся моя душевныя страсти и безчисленная моя прегрешения.

Песнь 3


Ирмос: Утверждей в начале Небеса разумом и землю на водах основавый, на камени мя, Христе, заповедей Твоих утверди, яко несть свят, паче Тебе, Едине Человеколюбче.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Утверди сердце мое во уповании на Тя, Богомати, изми всякую гордыню и превозношение из помраченнаго ума моего, да вопию: несть свят, яко Господь, и несть праведен, яко Бог наш.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Ты, о Богомати, немощствующия препоясуеши силою, алчущия насыщаеши; посети и мою немощь и алчущаго и жаждущаго мене насыти Животнаго Хлеба, чрез Твою девственную утробу сшедшаго с Небесе на землю.

Слава: Возстави, Владычице, от земли мене, убогаго, и от гноища греховнаго воздвигни, нищаго, даждь молитву мне, молящемуся да, величая, пою Твое заступление.

И ныне: Неплодствующий мой ум плодоносен покажи, Благая Дево, от неплодове рождшаяся: Ты бо плодоносие всех благ явлением иконы Твоея подаеши.

Господи, помилуй (трижды). Слава, и ныне:

Седален


Светлое днесь Заступницы нашея наста торжество. Да взыграется тварь, да ликовствуют человечестии собори, созывает бо нас Святая Богородица видети огненосную икону Свою лучами милости верныя просвещающую. Темже, радующеся, вопием: спаси, Госпоже, от глада, огня, меча и бед вся почитающия явление иконы Твоея.

Песнь 4


Ирмос: Ты моя крепость, Господи, Ты моя и сила, Ты мой Бог, Ты мое радование, не оставль недра Отча и нашу нищету посетив. Тем с пророком Аввакумом зову Ти: силе Твоей слава, Человеколюбче.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Покры Небеса добродетель Твоя, Богомати, и хвалы Твоея исполнися земля, но положи любовь державную крепости Твоея и на мне, отчаянном.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Уготовляющи шествие, чудней иконе Твоей, даде бездна глас свой, воздвижеся солнце, и сияние ея яко свет бысть, но Ты изшла еси на спасение людей, спасти Твое наследие пришла еси.

Слава: Услышавше слух пришествия Твоего, иноцы убояшася; уразумевше же дела Твоя, ужасошася, но внегда смутитися души моей, милость Твою помяни, Владычице, да взываю: слава заступлению Твоему, Богомати.

И ныне: Ты еси моя крепость и сила, Богородице, Тобою почию в день скорби моея, и из страны пришельствия взыду Тобою в Небесное наследие, и возрадуюся о Господе и Бозе, Спасе моем.

Песнь 5


Ирмос: Вскую мя отринул еси от лица Твоего, Свете Незаходимый, и покрыла мя есть чуждая тьма, окаяннаго, но обрати мя и к свету заповедей Твоих пути моя направи, молюся.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Виждь, Чистая, от нощи утренюющия люди паствы Твоея, икону Твою Богохвальную обстоящия, разрешения же грехов просящия, и жития исправления, и Божественныя славы причастия: не отрини убо нас от лица Твоего, Света Незаходимаго Мати.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Всею душею и мыслию в пастве Твоея вси сликующе, псалмы, и песньми духовными, и пением Божественным икону Твою почитают, прощения грехов просяще и душ спасения. Ты же, исцеление наше сущи, сия вся подаждь, Владычице Богоневесто.

Слава: Храм Твой, Дево, яко рай другий показася ныне, яко древо жизни имея икону красоты Твоея, юже вси усердно со благоговением и любовию целующе, взываем: Владычице, мир даждь нам, Владычице, стяжи нас, иного бо разве Тебе утешения не вемы.

И ныне: Реку Тя сладкую и поток насыщения, манну Небесную, изобилие и благодать приснотекущую во обители Твоей живущии стяжавше, поют Рождество Твое, Отроковице.

Песнь 6


Ирмос: Очисти мя, Спасе, многа бо беззакония моя, и из глубины зол возведи, молюся, к Тебе бо возопих, и услыши мя, Боже спасения моего

Пресвятая Богородице, спаси нас.

В скорби сердца вопию ти, Владычице, житейскаго моря потопляем бурею, к Тебе, яко тихому пристанищу, прибегаю: возведи от тли живот мой.

Пресвятая Богородице, спаси нас.

Страницы