13 Мар 2019


Акафист преподобномученице ЕВДОКИИ



День памяти:



14 марта (н.ст.)


Тропарь, глас 8

Правостию умною душу твою привязавши в любовь Христову, тленных, и красных, и временных забытием претекла еси, яко Слова ученица: пощением страсти первее умертвивши, страдальчески второе врага посрамила еси. Тем Христос сугубых венцев сподоби тя, славная Евдокие, преподобная страстотерпице: моли Христа Бога, спастися душам нашим.


Кондак, глас 4

Во страдании твоем добре подвизавшися, и по смерти нас освещаеши чудес излиянии, всехвальная, верою прибегающия в Божественную церковь твою, и торжествующе молим тя, преподобная мученице Евдокие: да избавимся недуг душевных и чудес благодать почерпнем.


Кондак 1

Избранней Богом от рода самарянскаго и воззванней от рова погибельнаго во ограду Святыя Церкви Его, к торжеству первородных, на небесех написанных, сугубо венец приявшей, преподобномученице Евдокии похвальное воззовем пение: много бо может молитва праведныя ко благосердию Всевышняго, во еже от всяких бед спасти зовущия: Радуйся, Евдокие, преподобная страстотерпице, о спасении душ наших молитвеннице.


Икос 1


Ангельские чины и души праведных на небеси радуются радостию великою о единем грешнике кающемся, по неложному слову Господню. И мы, земнороднии, зряще Твое преестественное от глубины беззакония ко спасению возведение, Евдокие пречудная, радуемся и, Господа благодаряще, в похвалу тебе зовем:

Радуйся, чудо милосердия Божия на себе явившая.

Радуйся, дивныя благости Христовы силу на себе показавшая.

Радуйся, от тьмы греха в чудный свет Евангелия воззванная.

Радуйся, от тины сластей велиаровых избавльшеся, сладостей райских приобщившаяся.

Радуйся, грешников покаяния образе.

Радуйся, о нашем от злых дел обращении ходатаице.

Радуйся, Евдокие, преподобная страстотерпице, о спасении душ наших молитвеннице.


Кондак 2

Виждь, Христе Спасе, и да не презриши мя, молюся, грехми великими содержимаго, но молитвами славныя преподобномученицы Твоея Евдокии, ущедри и спаси мя, и Твоего Царствия наследника мя покажи, да с мученики и преподобными и всеми святыми воззову благоутробию Твоему: Аллилуиа.


Икос 2

Разум человеческий недоумевает, помышляя, от каковаго греха страшнаго на высоту ангелоподобнаго жития благодатию Христовою взошла еси, достохвальная Евдокие. Темже и мы, добрую тя предстательницу имуще, молимся тебе тепле: избави и нас от бездны греховныя, да любовию вопием ти таковая:

Радуйся, благодати и света исполненная.

Радуйся, рабства диавольскаго избегшая.

Радуйся, агнице, во двор словесных Христовых овец притекшая.

Радуйся, Добраго Пастыря-Христа сладкий глас, зовущий тя, услышавшая.

Радуйся, драхмо погибшая и Христом обретенная.

Радуйся, никомуже отчаяватися в велицей греховней скорби побуждающая.

Радуйся, Евдокие, преподобная страстотерпице, о спасении душ наших молитвеннице.


Кондак 3

Сила благодати преизобиловала тамо, идеже умножися грех, да веселятся на небеси Ангели о единем грешнице покаявшемся, и да радостно сретают пред Престолом Божиим, поя: Аллилуиа.


Икос 3

Имеяй богатство милосердия, мытари и грешники и неверныя призвал еси, Иисусе Господи, и рабу Твою Евдокию, во гресех житие иждившую и Тя познавшую, покаянием и крещением просветил еси, и к подвигу преподобномученичества возвел еси. Нас же ныне истинному покаянию тоя научивши, подвизаеши восхваляти ю пении сими:

Радуйся, душею твоею благодатию обновившаяся.

Радуйся, мира греховнаго со страстьми и похотьми его отрекшаяся.

Радуйся, чину иноческому добрый путь показавшая.

Радуйся, постом, молитвою, и подвиги душу свою от скверн греховных очистившая.

Радуйся, мученическою смертию течение свое совершившая.

Радуйся, кровию твоею, за Христа излиянною, одежду свою брачную убелившая.

Радуйся, Евдокие, преподобная страстотерпице, о спасении душ наших молитвеннице.

Кондак 4

Бури помыслов греховных люте одержимыя души твоея, Евдокие пречудная, коснуся благодать Господня, егда дивным Того промышлением приключися иноку Герману, во обитель свою грядущу и нощию застигнуту во граде Илиополе близ греховныя храмины твоея приютитися, и по обычаю своему посреди нощи во псалмех и пениях, и о страшнем судищи Христовом чтении бодрствовати, и Богу возглашати со умилением: Аллилуиа.


Икос 4

Слышав Евдокия, на ложе греховнем лежащая, посреде тишины нощныя глас инока о вечней славе праведников и страшных муках грешников дивно глаголющаго, абие от сна погибельнаго пробудися и на утрие иноком тем на путь спасения наставляема, от иерея же Божия в вере Христовой оглашаема, стези праведной всем сердцем прилепися. Мы же, таковому промышлению Божию о тебе чудящеся, воззовем:

Радуйся, дивнаго смотрения Божия таиннице.

Радуйся, человеколюбия и щедрот Его печате.

Радуйся, муками адскими, грешников ожидающими, устрашенная.

Радуйся, славою райскою, праведником уготованною, упоенная.

Радуйся, яко нощь, неверным несветлая, явися ти просвещением в сладости словес Божиих.

Страницы