14 Июн 2017


Акафист преподобному Агапиту Печерскому, врачу безмездному



Кондак 1


Избранный учениче великаго учителя преподобнаго и богоноснаго отца нашего Антония дивный подражателю жития его святаго, святче отче Агапите, песнью восхвалим тя с любовию заступника нашего; ты же, яко имеяй дерзновение ко Господу, молися выну о спасении нас грешных, от всяких бед избавляя зовущих ти: Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Икос 1


Ангелов любезную чистоту от юности твоея возлюбил, блаженне Агапите, к добродетелей подвижнику, преподобному Антонию притекл еси, и от него во иночество облеченный, подражатель ревностный подвигов его был еси; темже славим тя воззвании сими:
Радуйся, богоноснаго Антония добродетелей и даров наследниче.
Радуйся, на высоту совершенства духовнаго возшедый.
Радуйся, молитвами усердными дар врачевания и чудотворения от Господа получивый.
Радуйся, из глубины души воздыханиями чистоту душевную стяжавый.
Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 2


Видев Всевидец Господь благое души твоея изволение, блаженне Агапите, еже поработати Ему безленостно, внуши преподобному Антонию благословити тя на жестокое и острое в пещернем затворе житие. Ты же благословение святое с верою прием, в пещере покой вечный обрел еси Единому Богу работая в пениих, бдениих и пощениих немолчно воспевая Ему: Аллилуиа.

Икос 2


Разумев преподобный Антоний произволение Божие возсияти в сем иноце вельми благоугодным начинаниям и душевноспасительным намерениям, изобильно насытил духовною сладостию и в добродетелех укрепил есть, чесо ради вопием ему таковая:
Радуйся, преподобнаго Антония нравы себе усвоивый.
Радуйся, тою житию усердно поревновавый.
Радуйся, сыновью любовь к нему стяжавый.
Радуйся, и от него зело возлюбленный. Радуйся, самовидче его подвигов.
Радуйся, во врачевании недугов ему споспешествующий.
Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 3


Силою Божиею укрепляемый, святе Агапите, великия иноческия труды подъял еси, да благословит дело рук твоих во славу имени Его святаго на спасение и врачевание всех с верою и надеждою к тебе притекающих и неленостно возносящих песнь Пресвятей Троице: Аллилуиа.

Икос 3


Имея помысел чист и непорочну совесть и памятуя рекшаго: «Болен бе и посетите Мене: понеже сотвористе единому от сих братий Моих меньших — Мне сотвористе…» недугующих иноков под свой покров отечески приемля, якоже родители чада своя, утешал еси, отраду своим попечением подающе, и отеческою ласкою тяжесть болезни облегчающе, молитвою с одра болезни воздвигал еси. Сего ради приими от нас богохваления таковая:
Радуйся, в добродетелех богоискусный подвижниче.
Радуйся, во Христе всю братию монашескую возлюбивый.
Радуйся, недужных иноков смиренный и неусыпный служителю.
Радуйся, за подвиги временнаго жития покой вечный обретший.
Радуйся,Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 4


Бурю многомятежнаго житейскаго моря безбедно прошел еси блаженне, и в пристань безстрастия достигл еси, окормляем заповедями Христа Бога яже быша светильник ногама твоима и свет стезям твоим. Темже ныне в горних обителех водворяешися, сладце поя Триединому Богу: Аллилуиа.

Икос 4


Слышавше мысли о благоугоднем житии твоем, блаженне Aгапите, прихождаху к тебе: ови послушати поучений твоих, ови исцелений от различных недугов прияти, ихже ты с отеческою любовию приемля, руководствовал еси ко спасению, отгоняя всяк недуг и всяку немощь. Сего ради мы прибегаем к тебе, великому помощнику и целителю, славяще тя сице:
Радуйся, безмолвия любителю, обитель подвиги своими украсивый.
Радуйся, спасения многих душ человеческих виновниче.
Радуйся, болезнующих грехми врачу благоискусный.
Радуйся, воине Христов, полки невидимых врагов победивый.
Радуйся, ближняя твоя искренне возлюбивый.
Радуйся, спасению их душевному и исцелению телесному усердно послуживый.
Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 5


Боготечное светило быв угодник Божий, всех к Солнцу Правды — Христу путеводил еси примером жития твоего святаго; иже все бысть посвящено на служие Богу и ближним твоим: нищая и убогая милостиво питал еси. Темже блаженство милостивых унаследовал еси, и со святыми поеши вечно хвалебную песнь: Аллилуиа.

Икос 5


Видим тя, блаженне отче Агапите, достигшаго в меру мужа совершенна о Христе и преисполненна дарований Божественных в Евангелии Христове обетованных верным последователем Бога Слова. Темже, чудящеся твоим подвигом, поем ти хвалебно:
Радуйся, в глубине сердца бисер драгий Господа Иисуса Христа обретый.
Радуйся, имя Его Божественное, во устех и в сердце своем выну имевый.
Радуйся, на земле алкавый и жаждавый, ныне же нетленныя пищи на небеси насыщаяйся.
Радуйся, нищету хранивый, нищих от глада избавляяй.
Радуйся, иго Христово благое и легкое искренне возлюбивый.
Радуйся, Агапите, душевных и телесных недугов скорый целителю.

Кондак 6

Страницы